نخودچی همان نخودی است، که توسط تلاشگران صنف خشکبار تهیه و به کشورهای آسیا و اروپا صادر می شود. نخود گیاهی کوتاه و یک ساله از خانواده حبوبات و دارای گلهای ریز سفید رنگی است، که میوه آن همان نخود است. نخود در کشورهای ایران، ترکیه و سوریه محبوبیت بسیاری دارد. قدمت نخودچی به ۷۵۰۰ سال پیش می رسد.
برای تهیه نخودچی معمولاً نخودهای درشت، گردتر و یکدست را انتخاب می کنند، که ترجیحا نخود کابلی بهترین گزینه است. روش تولید این محصول به صورت سنتی است بدین صورت که ابتدا نخودها را آبپز میکنند، سپس پوست آن را جدا کرده و با نمک یا شکر یا ترشی و ادویه تفت میدهند.
طبع نخودچی گرم و خشک است. نخودچی همان خواص نخود را دارد و سرشار از فیبر است که برای صفرا و هضم غذا مفید میباشد. فیبر موجود در نخودچی به کنترل قند خون کمک میکند. افرادی که دچار دیابت و مقاومت به انسولین شدهاند، با مصرف نخودچی می توانند قند خون خود را کنترل کنند.
نخودچی دارای پروتئین بالایی است، که برای افراد گیاهخوار لازم و ضروری است. نخودچی دارای منگنز است. منگنز ماده کمیابی است، که در بدن انرژی تولید می کند و از آنتی اکسیدانها دفاع میکند. بدین ترتیب با مصرف نخودچی برای مدت طولانی انرژی در بدن ذخیره میشود، که فرد دیرتر احساس خستگی می کند و از سوی دیگر به دلیل حفظ و دفاع از آنتی اکسیدانها در درمان و پیشگیری بیماریهایی چون سرطان و بیماری های کبدی بسیار مفید است.
نخودچی دارای مقادیر زیادی آهن است که برای همه افرادی که دچار کم خونی و فقر آهن هستند لازم است، اما با توجه به آهن بالای آن مصرف نخود برای بانوان در دوره پریودی و شیردهی ضروری و لازم است.
نخودچی دارای فولات و منیزیم است، که به درمان بیماریهای چشم و گردش خون در بدن کمک میکند.
نخودچی سرشار از اسید فولیک است که برای همه افراد به ویژه کودکان و سالمندان بسیار ضروری است. نخودچی دارای ویتامینهای ب به جز ب ۱۲ است که برای سیستم عصبی بسیار لازم است.برای کودکانی که بیش فعالی دارند توصیه می شود.
علاوه بر خواصی که در بالا ذکر شد یکی از مهمترین خواص نخودچی لیستین است . لیستین در کنترل کلسترول و گلیسرید بسیار اهمیت بسزایی دارد. لیستین موجود در نخودچی از سایر حبوبات بیشتر است.
نخودچی سرشار از اسیدهای چرب ضروری همچون اسید لینولیئیک می باشد، که به آن امگا ۶ میگویند. وجود امگا ۶ در نخودچی یکی از مهمترین خواص آن است.
یکی دیگر از خواص نخودچی وجود کلسیم در آن است. به گونهای که یک کاسه نخودچی حاوی ۱۰۰ میلیگرم کلسیم یا معادل یک لیوان شیر است.
نخودچی بر خلاف سایر غذاها که به سرعت قند خون رو جابجا میکنند و بدن مجبور به تولید انسولین و سوزاندن قند میشود، نخودچی سطح قند را ثابت نگه میدارد. فرد به آرامی گرسنه میشود و مدت زمان زیادی احساس سیری میکند و زمان بیشتری انرژی برای فعالیت دارد. برای همین مصرف آن برای کودکان و افرادی که دارای رژیم غذایی لاغری هستند توصیه میشود.
با توجه به آنچه در این مقاله در مورد خواص و اهمیت نخودچی گفته شد شرکت زرفرون این محصول را در کنار کشمش به هموطنان عرضه میکند. شرکت زرفرون امیدوار است، هم میهنان عزیز همانند گذشته نخودچی را در برنامه غذایی خود بگنجانند، تا بسیاری از مشکلاتی که در هم اکنون با آن دست و پنجه نرم میکنند برطرف شود.